Eroja Suomen ja Espanjan välillä

Kesäkuu on alkanut täällä Fuengirolassa hyvin lämpimissä merkeissä. Lämmintä on ollut nyt jokapäivä 26-28 astetta. Töitä ollaan tehty vähän vaihtelevasti, kun ravintola on suljettuna sunnuntait sekä maanantait, ja monena päivänä ollaan suljettu jo aikaisemmin, kun suuri osa täällä asuvista Suomalaisista on jo lähtenyt kesäksi Suomeen. Suomalaisia turisteja on kuitenkin jo alkanut olla täällä ja ravintolassa on käynyt enemmän espanjaa ja englantia puhuvia asiakkaita. 


Auringonlasku parvekkeeltamme


Yhtenä iltapäivänä kävimme Benalmadenassa Tivoli World- nimisessä huvipuistossa. Paikka oli hieno, mutta laitteet olivat vähän nuoremmille tarkoitettu.



Kala-annoksia Witissä uuden kokin johdolla




Witin juomahyllyt. Näiden vahvempien lisäksi löytyy laajat valikoimat oluita, siidereitä, lonkeroita, viinejä sekä alkoholittomia juomavaihtoehtoja. 

Tässä muutamia eroja Suomen ja Espanjan välillä joita olen huomannut Espanjassa asuessani ja työskennellessäni: 



Hygienia

Varsinkin ravintolassa työskennellessä on huomannut selvästi eron hygienian tasossa. Käsienpesusta lattioiden lakaisuun ja lähes kaikessa muussakin siltä väliltä ovat erot huomattavat verrattuna Suomen tasoon. Samalla harjalla lakaistaan keittiön, salin sekä ulkona terassin lattiat.

Imuri

Kun Suomessa imuri on itsestäänselvä laite, ei sitä ilmeisesti ole Espanjassa vielä keksitty. Lattiat lakaistaan vanhanaikaisesti harjalla, jonka jälkeen ne mopataan.

Roskikset

Roskiksia Espanjassa löytyy joka kadunvarrelta. Ne ovat syviä kuiluja, joiden kansi avataan ja roskat heitetään oikeaan kuiluun. Kansissa on yleensä kuva tai teksti, mille jätteille kuilu on tarkoitettu. Öisin kuilut nostetaan maanalta pinnalle ja tyhjätään, josta kuuluu kova meteli ja olenkin herännyt melkein joka yö roskiksien tyhjäämiseen noin klo 2-3 aamuyöstä.

Katujen puhdistus

Vaikka hygienia yleensä tuntuu Espanjassa olevan muuten alhaisempi kuin Suomessa, katuja lakaistaan päivän mittaan monta kertaa, roskiksia on joka puolella ja joka illan ja aamuyön välillä kadut pestään kunnolla.

Alkoholi

Kun Suomessa vahvempia alkoholeja löytyy vain Alkosta, on täällä lähes poikkeuksetta joka marketissa hyllyt täynnä vahvoja alkoholeja. Alkoholin myyntiä alaikäisille ei valvota niin tarkasti kuin Suomessa, minkä olen huomannut siinä ettei minulta ole kertaakaan kysytty papereita alkoholia ostaessani, toisin kuin Alkossa joka kerta vaikka myyjäkin olisi tuttu. Alkoholien hinnat ovat myös todella paljon alhaisemmat kuin Suomessa, ja keskiverron viinipullon voit ostaa alle eurolla. Jotkin muualta tuotavista alkoholeista ovat kuitenkin poikkeuksia, esimerkiksi Isokyrössä valmistettava Napue Gin on kuitenkin poikkeus sillä täällä pullo maksaa noin 40 euroa.

Ei-toivottu huomio

Asia mikä minua on ärsyttänyt täällä todella paljon, on päivittäinen tööttäily, viheltely, lentosuukot ja huutelut, joita olemme nuorina naisina saaneet osaksemme jo aivan liikaa. Edes lenkillä käyminen ei onnistu ilman että saa ei-toivottua huomiota tai tuijottelua. Lähes päivittäin tulee kuultua ”Hola guapa” ulkona liikkuessaan. Näitä harrastavat lähinnä Espanjalaiset mutta myös muutkin miehet iästä riippumatta.

Sähkön hinta

Vaikka lähes kaikki on Espanjassa halvempaa kuin Suomessa, on sähkön hinta reilusti kalliimpaa. Suomessa kymmenen euron sähkölasku voi olla täällä samalla käytöllä lähes 100 euroa. Kauhulla odottelemme sähkölaskua, joka pitäisi tässä kuussa meille saapua.
Sunnuntain aukioloajat

Sunnuntaisin suurin osa liikkeistä ja marketeista ovat Espanjassa suljettu. Tällöin ravintolat ja kahvilat tuntuvat olevan erityisen suosittuja, ja varsinkin Espanjalaisia ihmisiä näkee eniten sunnuntaisin ravintoloissa koko perheen kera.

Siesta

Siesta tarkoittaa noin kello kahden ja viiden välillä olevaa ”lepoaikaa”, jolloin on aika yleistä ottaa pienet päivätorkut. Monet liikkeet pitävät siestan aikaan ovensa suljettuna, ja palaavat siestan jälkeen iltapäiväksi vielä töihin. Siestan aikoihin esimerkiksi joissain paikoissa auton pysäköinti muuttuu ilmaiseksi. Itse en ole siesta-käsityksestä päässyt vielä oikein perille.

Peitto

Espanjassa ei käsittääkseni käytetä peittoja, sillä kummassakaan vuokra-asunnoissamme ei sellaisia ole näkynyt. ”Peittona” toimii vain ohut lakana mikä on tietysti kesällä hyvä, sillä öisinkin on kuuma. Sängyissä on onneksi kuitenkin päiväpeitot, joita ollaan viileinä öinä pidetty lämmittämässä lakanan päällä.


Terveisin Elina








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

29. kesäkuuta

Vähiin käy aika